header foto
 

Junioren - Jongste jeugd

De Jongste jeugd zijn de jongste spelers van de vereniging (5 – 10 jaar). In de Jongste Jeugd maken veel kinderen en ouders voor het eerst kennis met de hockeysport en onze vereniging. Het doel is om de kinderen in een sociaal veilige omgeving enthousiast te maken voor de hockeysport en hen samen met hun ouders voor lange(re) tijd te binden aan onze vereniging.

In de Jongste Jeugd leren de kinderen spelenderwijs wat een teamsport is, maar daarnaast leren ze ook de basisbeginselen van het hockeyspel, zowel technisch als tactisch. Jongste Jeugdhockey moet gezien worden als een speel- en leerperiode, waarbij er aandacht is voor de individuele ontwikkeling. Het is de opbouw op weg naar elftalhockey. Winnen of verliezen is hierbij van ondergeschikt belang.


Jongste jeugdcategorieën

Funkey Hockey
Vanaf 5 jaar oud
Funkey hockey is een vorm van hockey waarbij d.m.v. knotshockey en andere hockeyspelletjes de beginselen van de hockeysport worden bijgebracht. Plezier in het bewegen staat voorop.
Er wordt gebruik gemaakt van materialen als knotsen, gekleurde stokken, hoepels, ringen en zachte ballen. Scheenbeschermers en een gebitsbeschermer zijn daarom nog niet verplicht bij Funkey Hockey.
Kinderen krijgen 1x per week (op woensdagmiddag) een uur training van 15.00 - 16.00 uur.

Benjamins
Op 30 september van het lopende seizoen 6 jaar oud
Bij de Benjamins ga je voor het eerst echt hockeyen. Dit betekent dat een bitje, scheenbeschermers en een eigen hockeystick vanaf deze leeftijd verplicht zijn. Gedurende de eerste seizoenshelft wordt er 2 keer in de week 1 uur getraind, op woensdag middag en zaterdag ochtend. Tijdens de winterstop wordt er 1 keer in de week in de zaal getraind op de woensdag middag.
Na de winterstop start de O7 competitie. Dit is geen verplichting, maar wel een hele goede manier om de kinderen te leren hoe je in een team speelt en wat de basisregels van hockey zijn. Ook is het een leuke nieuwe uitdaging en met het gezamenlijke limonade drinken (ook met de tegenstander) na de wedstrijd speelt het ook in op de sociale aspecten van een teamsport. De O7 competitie betreft oefenwedstrijden tegen clubs in de regio Noord-Holland. Er wordt gelijktijdig op 2 kleine veldjes een 3 tegen 3 wedstrijd gespeeld met 3 goaltjes aan beide kanten. Er is nog geen keeper. Deze wedstrijden duren 2 keer 15 minuten en vervangen de zaterdag ochtendtraining. Een team bestaat bij voorkeur uit ongeveer 8-10 kinderen zodat er voldoende spelers op het veld staan en er 1 of 2 wissels zijn.

F-jeugd (3 tegen 3)
Op 30 september van het lopende seizoen 7 jaar
In de F-jes wordt gedurende het veldseizoen 2x per week 1 uur getraind, iedere woensdag en vrijdag. Zaterdags zijn er competitiewedstrijdjes tegen clubs in de regio Noord-Holland conform drietal spelregels. Bij 3-tallen bestaat een team uit minimaal 6 spelers, waaruit 2 teams gevormd kunnen worden die tegelijkertijd naast elkaar spelen. Per wedstrijd zijn er maximaal 3 veldspelers en eventueel wisselspelers. Er is geen doelverdediger. Een wedstrijdje
duurt 2 x 15 min. en wordt gespeeld op 1/8ste veld. Een clubtenue is nu verplicht. Indeling
geschiedt op basis van sociale gronden.
Tijdens de winterstop wordt er 5x in de zaal getraind. F-jeugd doet ook mee aan de midwinter
veldcompetitie. Dit zijn ongeveer 6 wedstrijden in januari en februari tegen clubs in de regio
Noord-Holland.

Onder 8
Dit zijn kinderen van 7/ 8 jaar (groep 4 basisschool). 
Een team bestaat uit 8 spelers die tijdens
een wedstrijd tegelijkertijd in twee 3-tallen spelen op een achtste veld met meerdere goals per team.

Onder 9
Dit zijn kinderen van 8/ 9 jaar (groep 5 basisschool). 
Een team bestaat uit 8 spelers die tijdens een wedstrijd in een 6-tal speelt. Er wordt gespeeld op een kwart veld waarbij ieder team een in keeperskleding uitgerust keeper in zijn/ haar team heeft (alle spelers bij toerbeurt).

Onder 10
Dit zijn kinderen van 9/ 10 jaar (groep 6 van de basisschool). 
Een team bestaat uit 10 spelers die tijdens een wedstrijd in een 8-tal speelt. Er wordt gespeeld op een half veld waarbij ieder team een in keeperskleding uitgeruste keeper in zijn/ haar team heeft (alle spelers bij toerbeurt). De Onder10 teams krijgen in de winter ook de mogelijkheid om mee te doen met zaalhockey trainingen en competitie.

Meer informatie over de jongste jeugd is te vinden op de website van de KNHB


Training
De Jongste Jeugd traint twee keer per week onder leiding van een hoofdtrainer en diverse hulptrainers. Een hockeytraining gaat in principe altijd door, tenzij het veld niet bespeelbaar is door hevige regenval, hagel, sneeuw of vorst. Bij onweer wordt er ook niet getraind, want dat is gevaarlijk. In de vakanties is er vaak geen training.
Een trainer leert je beter hockeyen en is er altijd. Logisch dus dat alle spelers naar de training komen. Zorg ervoor dat je op tijd bent, altijd je best doet en goed luistert. Als je een keertje niet kan, meld je dan even af bij coach, manager of de lijncoördinator.

Competitie spelen
Na minimaal een half jaar training kunnen er wedstrijdjes gespeeld worden. Dit gebeurt altijd in overleg met trainer, lijncoördinator en coach. Het is namelijk belangrijk dat je op een veilige manier met stick, bal en medespelers kunt omgaan voordat je mee mag doen aan competitiewedstrijden. Nadat de trainer aangeeft dat je voldoende vaardigheden hebt opgedaan, krijgt de lijncoördinator een seintje dat je ook mee kan doen aan de wedstrijden. De coach en manager van je team worden hiervan op de hoogte gesteld en zullen dan contact met je opnemen.
Het hockeyseizoen is voor de Jongste Jeugd opgedeeld in drie op zichzelf staande competities van een aantal wedstrijden; de Voorcompetitie (Zomer- tot Herfstvakantie), Herfstcompetitie (Herfst- tot Kerstvakantie) en Lentecompetitie (Krokusvakantie tot eind van het seizoen). Na elke competitie vindt een pouleherindeling plaats. Het hockeyseizoen wordt jaarlijks afgesloten met de Jongste Jeugd Slotdag begin juni. Per categorie wordt er dan een toernooi georganiseerd bij een club in het district Noord-Holland, waar MHC De Reigers deel van
uitmaakt.

Rol van de ouders/verzorgers
Binnen MHC De Reigers hebben we sportiviteit hoog in het vaandel staan. Wij zijn met z’n allen vertegenwoordigers van onze vereniging en wij vinden het belangrijk dat we ons netjes en sportief gedragen. Ouders en andere supporters bemoeien zich dan ook niet met de training of het spel, staan buiten het veld achter de hekken en laten zich nooit negatief uit over spelleiders, coaches of het getoonde spel. Enthousiast aanmoedigen is natuurlijk altijd goed. Naderhand kan altijd in een rustige omgeving feedback gegeven worden aan de trainers, coaches of commissieleden. Onze vereniging kan alleen maar draaien met veel inzet van de ouders. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren als coach of (hulp)trainer, teammanager, spelleider, lid van een commissie of door te helpen bij het organiseren van activiteiten. Daarnaast zijn er een aantal taken die binnen teamverband dienen te worden ingevuld. Het betreft hier het uitzetten of opruimen van de velden (Zgn. Gele Jassen dienst) en het leveren van barmedewerkers op wedstrijddagen. Hierover wordt het team tijdig ingelicht
via de coach/teammanager.

Hockeyuitrusting
Naast de contributie die je betaalt om lid te zijn (inclusief aanmelding bij de KNHB), zijn er de kosten voor een 'hockeyuitrusting'. Noodzakelijk voor de trainingen en wedstrijden zijn een stick, scheenbeschermers, gebitsbeschermer ('bitje'), trainingsoutfit, kunstgrasschoenen en het clubtenue (shirt, korte broek/rokje en sokken). Bij de aanschaf van de hockeystick is het belangrijk dat deze niet te lang is (van oksel tot aan de knieën is de juiste lengte). Door de goede lengte van de stick word je in de juiste hockeyhouding gebracht en zal het hockeyspel een stuk makkelijker worden. Het clubtenue kun je, zodra je competitiewedstrijden gaat
spelen, aanschaffen bij Intersport in Hoofddorp.

Lijncommissie Jongste Jeugd
Het (technisch) beleid en de kernwaarden (plezier, veilig, leerzaam) van de Jongste Jeugd worden uitgedragen door de Lijncommissie Jongste Jeugd. Per categorie is er een lijncoördinator aangesteld die zorg draagt voor de communicatie tussen vereniging, coaches en ouders. Ook verzorgt de Lijncommissie Jongste Jeugd samen met de hoofdtrainers, de teamindelingen en controleert zij de poule-indelingen.
De lijn coördinatoren zijn te bereiken op de volgende mailadressen:


Coördinator jongste Jeugd
[email protected]
Lijncoördinator JO10
[email protected]
Lijncoördinator JO9
[email protected]
Lijncoördinator JO8
[email protected]
Lijncoördinator MO10
[email protected]
Lijncoördinator MO9
[email protected]
Lijncoördinator MO8
[email protected]
Lijncoördinator Benjamins
[email protected]
Lijncoördinator Funkey [email protected]